Tagliatelle z indykiem, kurkami i fasolką szparagową. Uwielbiam makarony. Robię je bardzo często i na wszelkie możliwe sposoby :) Dzisiaj zapraszam na wydanie z indykiem, kurkami i fasolką szparagową. Pyszne połączenie. Ja dzisiaj użyłem indyka, ale tak naprawdę możecie użyć każdego rodzaju drobiu. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
Tagliatelle z indykiem, kurkami i fasolką szparagową
Jeśli szukasz szybkiego i bardzo smacznego obiadu to tagliatelle z indykiem, kurkami i fasolką szparagową jest rozwiązaniem. Zrób i zachwyć się smakiem!
Składniki:
- makaron 3-4 porcje
- filet z indyka 400 g
- kurki 250 g
- fasolka szparagowa 2 garści
- szalotka 1
- czosnek 2-3 ząbki
- mascaropne 3-4 łyżki
- śmietana 30% 100 ml
- parmezan (tarty) 1 garść
- oliwa
- skórka z 1/2 cytryny
- rozmaryn (świeży) gałązka
- sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie
- Makaron i fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej wodzie. W między czasie drobno posiekaną szalotkę i czosnek podsmażamy w garnku na łyżce oliwy. Indyka oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z limonki. Dorzucamy do garnka i smażymy do zarumienienia. Gdy mięsko przybierze lekko złoty kolor (po ok 4. min) dorzucamy umyte i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Dorzucamy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy razem przez około 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową i makaron. Dodajemy mascarpone, śmietankę (ilość zależy od Was) i starty parmezan. Pastę podajemy gorącą, posypaną parmezanem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: