Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Tarta z borówkami i białą czekoladą

Tarta z borówkami i białą czekoladą

Tarta z borówkami i białą czekoladą to przepyszna propozycja deseru, który przygotujecie błyskawicznie. Kruche ciasto, bita śmietana i biała czekolada.
Ilość
0

Tarta z borówkami i białą czekoladą to przepyszna propozycja deseru, który przygotujecie błyskawicznie. Idealnie kruche ciasto z tego przepisu doskonale komponuje się z kremem z bitej śmietany z dodatkiem mascarpone, borówkami i białą czekoladą. Połączenie to jest pyszną klasyką, która chyba nigdy nie odejdzie do lamusa i doskonale sprawdzi się zarówno na każdej większej okazji, jak i zupełnie bez jakiejkolwiek okazji. Borówki w tej tarcie możecie bez problemu zastąpić innymi owocami, takimi jak świeże truskawki czy maliny. Zawsze będzie smakowała bardzo dobrze! Wypróbujcie koniecznie to połączenie, a zapewniam, że wielokrotnie jeszcze do niego powrócicie! Inne przepisy na pyszne tarty, które pojawiły się już na blogu znajdziecie pod tym linkiem.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Tarta z borówkami i białą czekoladą - przepis

Tarta z borówkami i białą czekoladą to przepyszna propozycja deseru, który przygotujecie błyskawicznie. Kruche ciasto, bita śmietana i biała czekolada.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 25 minutes
Całkowity czas 55 minutes

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • masło 100 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • żółtko 1

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 600 ml
  • mascaropne 4 łyżki
  • cukier puder 1-2 łyżki
  • borówki amerykańskie 250 g
  • czekolada biała 70 g

Wykonanie

  • Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.Po schłodzeniu ciasta wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 25 minut (do zarumienienia). Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mascarpone. Masę przekładamy na kruchy spód. Tartę dekorujemy borówkami i posiekaną białą czekoladą.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      borówki

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!