Sierpień to miesiąc, w którym z każdej strony otaczają nas dorodne sezonowe owoce. Jeśli więc nie wiecie jak je wykorzystać, poznajcie koniecznie mój przepis na tę pyszną rustykalną tartę z owocami lata.
Gallete to pyszna, rustykalna tarta przygotowana z ciasta kruchego. Idealnie krucha, wypełniona borówkami, malinami i porzeczkami. Bardzo smaczna i zupełnie nieidealna, ale myślę, że taki już jej urok. Doskonałe letnie ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. Wypróbujcie ją koniecznie!
Tarta rustykalna z owocami lata
Rustykalna tarta z owocami lata - idealnie krucha, wypełniona borówkami, malinami i porzeczkami. Doskonałe letnie ciasto, które przygotujecie błyskawicznie.
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 230 g
- masło 140 g
- jajka 1
- cukier z wanilią 1 łyżka
- cukier puder 3 łyżki
- sól szczypta
Dodatkowo:
- owoce u mnie truskawki, borówki amerykańskie, maliny i porzeczki 500 g
- cukier 2 łyżki
- mąka pszenna 1 łyżka
- cukier puder opcjonalnie, do posypania
Wykonanie
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie siekamy. Wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 10 minut.
- W tym czasie owoce myjemy i przekładamy do miseczki. Posypujemy cukrem i mąką. Dokładnie mieszamy.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Na środku (tortownicą o śr. 25cm) odciskamy okrągły kształt. W tym miejscu układamy owoce, a następnie zawijamy pozostały rant do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: