Tarta z bitą śmietaną i jagodami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu na bazie kremówki oraz niezwykle pachnących leśnym aromatem jagód.
Tarta z bitą śmietaną i jagodami
Tarta z bitą śmietaną i jagodami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu na bazie kremówki oraz niezwykle pachnących leśnym aromatem jagód.
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 200 g
- masło 100 g
- łyżek cukier puder 5
- łyżki sok z cytryny 3/4
- łyżeczki skórka z cytryny 1/2
- żółtka 1
Dodatkowo:
- śmietana 30% 400 ml
- g* mascaropne 150
- łyżki cukier puder 2-3
- ziarenka z 1/2 laski wanilia
- jagody 400 g
Wykonanie
- Mąkę z masłem posiekaj, dodaj cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem połącz i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut.
- Po schłodzeniu ciastem wyklej dno i boki formy na tartę. Dno nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
- Zimną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder, wanilię i mascarpone (lub żelatynę). Krótko zmiksuj do dokładnego połączenia składników.
- Na zupełnie wystudzony kruchy spód przełóż krem z mascarpone i równomiernie go rozprowadź. Dokładnie umyte jagody rozłóż na całej powierzchni ciasta.
- Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu, aby pozostało świeże jak najdłużej, a masa nie rozpuściła od zbyt wysokiej temperatury.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: