Krucha tarta cytrynowa z bezą. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu i bezy.
Krucha tarta cytrynowa z bezą
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 200 g
- masło 100 g
- łyżek cukier puder 5
- łyżki w razie potrzeby woda 1-2
- żółtka 1
Dodatkowo:
- sztuki żółtka 4
- szklanki sok z cytryny 1/2
- łyżka skórka z cytryny 1
- woda 80 ml
- mąka kukurydziana 65 g
- oryginalna tarta jest dosyć słodka, można zmniejszyć jego ilość cukier 300 g
- woda 350 ml
- łyżki masło 2
- sztuki białka 4
- cukier 80 g
Wykonanie
- Mąkę z masłem posiekaj, dodaj cukier i żółtka. Wszystko razem połącz i zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj wodę. Gotowe ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut.
- Po schłodzeniu ciastem wyklej dno i boki 26cm formy na tartę. Dno nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dokładnie z wodą. W osobnej misce żółtka wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Na patelnię dodaj cukier i 350ml wody. Doprowadź do zagotowania. Dodaj mąkę kukurydzianą i energicznie wymieszaj. Po ponownym zagotowaniu, cały czas intensywnie mieszając, dolej żółtka. Mieszaj aż do zagotowania. Po zagotowaniu masę zdejmij z ognia i wmieszaj masło. Odstaw do przestudzenia.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, cały czas ubijając, dodawaj cukier. 2/3 bezy odłóż do oddzielnej miski. Do 1/3 bezy dodaj masę cytrynową i delikatnie wymieszaj. Wyłóż masę cytrynową na kruchy spód, a na jej wierzchu rozprowadź pozostałą bezę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15-20 minut. Przed rozkrojeniem pozostaw ją na kilka godzin do stężenia w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: