Tarta z kremem pâtissière i owocami lata – idealnie kruche ciasto, przepyszny, przygotowany od podstaw krem pâtissière i świeże, pełne smaku owoce: truskawki, maliny, jeżyny, czerwone winogrona oraz kiwi. Absolutnie fantastyczny deser!
Tarta z kremem pâtissière i owocami lata
Tarta z kremem pâtissière i owocami lata - idealnie kruche ciasto, przepyszny, przygotowany od podstaw krem pâtissière i świeże, pełne smaku owoce: truskawki, maliny, jeżyny, czerwone winogrona oraz kiwi. Absolutnie fantastyczny deser!
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 300 g
- masło 140 g
- łyżek cukier puder 5
- łyżki sok z cytryny 3/4
- łyżeczki skórka z cytryny 1/2
- małe żółtka 2,
Krem pâtissière:
- sztuki żółtka 3
- szklanka śmietana 30% 1
- laska wanilia 1
- cukier 50 g
- łyżka mąka ziemniaczana 1
- łyżeczka miękkiego masło 1
Owoce:
- sztuki mocno dojrzałe kiwi 4
- duża garść maliny
- duża garść truskawki
- duża garść jeżyny
- duża garść winogrona czerwone
Wykonanie
- Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.
- Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
- Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną i łączymy. Do masy jajecznej powoli dolewamy gorącą śmietankę, cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką. Połączony krem przelewamy do garnka i ponownie podgrzewamy cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy.
- Owoce dokładnie myjemy i przekrawamy na mniejsze części (kiwi uprzednio obierając). Gotowe rozkładamy na kremie i ciasto umieszczamy w lodówce na min. godzinę do przegryzienia.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: