Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
tarta z sosem bolońskim

Tarta z sosem bolońskim

Tarta z sosem bolońskim to prosty sposób na przygotowanie nieskomplikowanej, szybkiej w wykonaniu i ciekawej kolacji. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl!
Ilość
0

Tarta z sosem bolońskim to prosty sposób na przygotowanie nieskomplikowanej, szybkiej w wykonaniu i ciekawej kolacji. Jest to też idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru pozostałego sosu bolońskiego. W przepisie tarta przygotowana jest na kruchym cieście, ale również dobrze smakować będzie na cieście francuskim, czy cieście do pizzy. Proponuję podać ją z chrupiącą, lekko orzechową rukolą kontrastującą z całym daniem.

Tarta z sosem bolońskim - przepis

Tarta z sosem bolońskim to prosty sposób na przygotowanie nieskomplikowanej, szybkiej w wykonaniu i ciekawej kolacji. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl!
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • masło 100 g
  • sól 1 łyżeczka
  • żółtka 1

Sos boloński:

  • szalotka 2
  • czosnek 2-3 ząbki
  • por 1/2 większego
  • marchewki 2
  • mięso mielone wołowe 350 g
  • czerwone wino 1/4 szklanki
  • pomidory 1 puszka
  • passata pomidorowa 1 szklanka
  • oregano 1 szczypta
  • bazylia świeża 1 szczypta
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • ser feta 100 g
  • pomidor 1

Wykonanie

  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę szalotki. Do zrumienionej cebulki dorzucamy mięso mielone. Smażymy do momentu aż mięso lekko zbrązowieje. Dodajemy starte marchewki i drobno posiekanego pora. Całość smażymy do miękkości. Przeciskamy ząbki czosnku. Dolewamy wino, passatę i dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę.
  • Mąkę z masłem siekamy, dodajemy sól i żółtko. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Po schłodzeniu ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wykładamy sos boloński, pokrojonego w plastry pomidora i posypujemy serem feta pozostawiając ok. 3cm margines, który po rozprowadzeniu sosu zawijamy do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 15-20 minut (do zarumienienia).

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!