Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata to fenomenalny w smaku deser, który podbije serca każdego wielbiciela słodkości. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak zachywci każdego – bo przecież siła tkwi w prostocie!
Mimo, że w ostatnim czasie staram się ograniczać słodkości, to niewątpliwie jestem ich ogromnym fanem i to dosłownie pod każdą postacią. Bardzo lubię przygotowywać ciasta, które pysznie smakują, a ich przyrządzanie nie zajmie mi całego dnia, chociaż czasem i to całodzienne przygotowanie jednego ciasta potrafi być dla mnie bardzo przyjemne. Ten mini torcik to tak naprawdę pysznie nasączony biszkopt, przełożony konfiturą z owoców lesnych, kremem śmietanowym z dodatkiem mascarpone i świeżymi owocami. Doskonałe letnie ciasto, które zniknie błyskawicznie! Do jego przygotowania możecie użyć dowolnych owoców. U mnie wykorzystałem mieszankę borówek, malin i porzeczek, która świetnie się sprawdziła.
Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata
Składniki:
Biszkopt:
- jajka 6
- cukier 3/4 szklanki
- mąka pszenna 1 niepełna szklanka
- mąka ziemniaczana 6 łyżek
- proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
- sól szczypta
Nasączenie:
- woda 1 szklanka
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 limonki
- wódka 1-2 łyżeczki
- cukier poder 1 łyżeczka
Waniliowy krem mascaropone:
- śmietana 30% 450 ml
- mascaropne 250 g
- cukier z wanilią 1 łyżka
- ziarenka z 1 całej wanilia
- cukier puder 2 łyżki
Dodatkowo:
- owoce u mnie borówki, maliny i porzeczki ok. 600g
- konfitura z owoców leśnych 1 słoiczek
Wykonanie
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 2 lub 3 części.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i ziarenkami wanilii. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
- Wszystkie składniki ponczu dokładnie ze sobą mieszamy.
- Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy konfiturą i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy dużą garścią owoców. Jeżeli biszkopt przekroiliśmy na trzy części, tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat (lub drugi, gdy przekroiliśmy biszkopt tylko na dwie części) nasączamy i cały tort dokładnie pokrywamy pozostałym kremem mascarpone. Wierzch i boki torciku dokładnie obkładamy pozostałymi owocami.
- Ciasto przechowujemy w lodówce.