Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i salsą pomidorową. Śniadanie to ponoć najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wielu kojarzy je tylko z nudnymi kanapkami lub miską płatków z mlekiem. Myślę, że najwyższy czas to zmienić. Dlatego dzisiaj mam dla Was pyszną śniadaniową propozycję, którą zrobicie w 10 minut. Tosty z awokado i jajkiem w koszulce, w towarzystwie salsy pomidorowej. Takie śniadanie pomoże Wam z uśmiechem na twarzy rozpocząć nowy dzień. Więcej przepisów na śniadania znajdziecie klikając TUTAJ.
Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i salsą pomidorową
Chrupiące tosty z awokado, jajkiem w koszulce i salsą pomidorową. Spróbuj tego przepisu, a na pewno stanie się stałą pozycją w Twoim menu! Mniam!
Składniki:
- ulubione pieczywo 2 kromki
- czosnek 1 ząbek
- awokado 1 dojrzałe
- jajka 2
- pomidory (u mnie czerwone i żółte) 3
- szalotka 1
- bazylia świeża kilka listków
- sól, pieprz (do smaku)
- oliwa
Wykonanie
- Chleb opiekamy w tosterze. Kawałkiem folii spożywczej (ok. 30cm) wykładamy niewielką filiżankę. Dodajemy kilka kropel oliwy, wbijamy jajko i bardzo szczelnie zawiązujemy. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem. "Paczuszki" wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 3 minuty.
- W tym czasie awokado obieramy i rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory i szalotkę kroimy w niewielką kostkę. Mieszamy w miseczce z kilkoma kroplami oliwy, solą i pieprzem. Kromki chleba smarujemy rozgniecionym ząbkiem czosnku i pastą awokado. Układamy na nich gotowe jajko. Kanapki podajemy z salsą pomidorową. W razie potrzeby raz jeszcze doprawiamy i dekorujemy listkami bazylii.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: