Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i szynką szwarcwaldzką – perfekcyjne śniadanie, obok którego po prostu nie można przejść obojętnie. Pycha!
Delikatnie przypieczone pieczywo, pasta na bazie niezwykle zdrowego i kremowego awokado o lekkiej nucie czosnku wraz z kilkoma plastrami szynki szwarcwaldzkiej i perfekcyjnym jajkiem w koszulce z wciąż płynnym żółtkiem, które tworzy dla całości fantastyczny spójnik niczym sos. To wszytko! Nic więcej nie trzeba by móc sprawdzić sobie w prosty sposób tę niezwykłą kulinarną przyjemność! Wypróbujcie te tosty koniecznie na śniadanie lub kolację! :)
Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i szynką szwarcwaldzką
Składniki:
Pasta z awokado:
- większe dojrzałe awokado 1
- ząbek czosnek 1
- niewielkiej opcjonalnie papryczka chili 1/2
- łyżeczki sok z cytryny 1-2
- sól pieprz
Dodatkowo:
- kromki ulubione pieczywo 2
- jajka 2
- plastry szynka parmeńska 4
Opcjonalne dodatki: salsa pomidorowa, sos holednderski.
Wykonanie
- Awokado rozdrabniamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny i drobno posiekana papryczkę (jeśli używamy). Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
- Jajka gotujemy przez nieco ponad 3 minuty w dużym garnku wypełnionym wodą i odrobiną octu, wprowadzając je delikatnie z kokilki do ówcześnie utworzonego przy pomocy łyżki "wiru".
- Pieczywo opiekamy z każdej strony przy pomocy tostera lub suchej patelni. Rozsmarowujemy na nim pastę z awokado, układamy plasterki szynki parmeńskiej i całość wieńczymy przyrządzonym jakiem. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem.
- Porady: Tosty możecie podać również z salsą pomidorową, która dopełni danie. Możecie wykorzystać tutaj również sos holenderski, jednak zupełnie nie jest on konieczny, bo płynne żółtko jaja służy za doskonały sos dla całości.