Te tosty z hummusem, jajkiem i salsą to mój pomysł na świetnie zbilansowane śniadanie, które sprawi, że z pewnością dobrze rozpoczniecie nowy dzień.
Tosty z hummusem, jajkiem i salsą
Składniki:
- kromki ulubione pieczywo 2
- łyżki polecam domowy - link do przepisu znajdziesz poniżej hummus 4
- sztuki jajka 2
- średniej wielkości pomidory 2
- gruntowy ogórek 1
- niewielkiej cebula 1/2
- łyżki oliwa 2
- łyżeczki opcjonalnie ocet balsamiczny 1/2
- sól pieprz
- łyżka posiekanej (do posypania) natka pietruszki 1
Wykonanie
- Pieczywo opiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Przyrumieniony chleb smarujemy sporą porcją hummusu.
- Jajka smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty (do czasu ścięcia białka - żółtko powinno zostać płynne).
- W międzyczasie jeden z pomidorów kroimy w plastry a pozostały pomidor, ogórek i cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Pokrojone w kostkę warzywa umieszczamy w miseczce. Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Na tostach z rozsmarowanym hummusem układamy plastry pomidora i jajko. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy z przygotowaną salsą.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: