Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Tosty z hummusem, jajkiem i salsą

Tosty z hummusem, jajkiem i salsą

Te tosty z hummusem, jajkiem i salsą to mój pomysł na świetnie zbilansowane śniadanie, które sprawi, że z pewnością dobrze rozpoczniecie nowy dzień.

Te tosty z hummusem, jajkiem i salsą to mój pomysł na świetnie zbilansowane śniadanie, które sprawi, że z pewnością dobrze rozpoczniecie nowy dzień.

Tosty z hummusem, jajkiem i salsą

Czas przygotowania 20 minutes
Całkowity czas 20 minutes

Składniki:

  • kromki ulubione pieczywo 2
  • łyżki polecam domowy - link do przepisu znajdziesz poniżej hummus 4
  • sztuki jajka 2
  • średniej wielkości pomidory 2
  • gruntowy ogórek 1
  • niewielkiej cebula 1/2
  • łyżki oliwa 2
  • łyżeczki opcjonalnie ocet balsamiczny 1/2
  • sól pieprz
  • łyżka posiekanej (do posypania) natka pietruszki 1

Wykonanie

  • Pieczywo opiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Przyrumieniony chleb smarujemy sporą porcją hummusu.
  • Jajka smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty (do czasu ścięcia białka - żółtko powinno zostać płynne).
  • W międzyczasie jeden z pomidorów kroimy w plastry a pozostały pomidor, ogórek i cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Pokrojone w kostkę warzywa umieszczamy w miseczce. Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Na tostach z rozsmarowanym hummusem układamy plastry pomidora i jajko. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy z przygotowaną salsą.

Zobacz przepis na domowy hummus

Składniki:

  • kromki ulubione pieczywo 2
  • sztuki jajka 2
  • średniej wielkości pomidory 2
  • gruntowy ogórek 1
  • niewielkiej cebula 1/2
  • łyżki oliwa 2
  • łyżeczki opcjonalnie ocet balsamiczny 1/2
  • sól pieprz
  • łyżka posiekanej (do posypania) natka pietruszki 1

Wykonanie:

  1. Pieczywo opiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Przyrumieniony chleb smarujemy sporą porcją hummusu.
  2. Jajka smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty (do czasu ścięcia białka - żółtko powinno zostać płynne).
  3. W międzyczasie jeden z pomidorów kroimy w plastry a pozostały pomidor, ogórek i cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Pokrojone w kostkę warzywa umieszczamy w miseczce. Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Na tostach z rozsmarowanym hummusem układamy plastry pomidora i jajko. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy z przygotowaną salsą.
Podziel się przepisem:

Piotr Pałasz

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Poznajmy się!

🔥 Najnowsze przepisy:

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!