Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami – doskonały pomysł na szybki deser z wykorzystaniem jabłek. Ciasto za pierwszym razem przygotowałem z mniejszymi proporcjami składników, przez co wyszło nieco niskie (jak na zdjęciach). W przepisie postanowiłem podać Wam więc zwiększone proporcje, idealne na formę 22cm :)
Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami
Składniki:
- masło 170 g
- cukier 190 g
- duże łyżki cukier z wanilią 2
- jajka 3
- mąka pszenna 190 g
- i 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 1
- łyżeczki sól 1/3
- łyżki opcjonalnie rum lub whisky 2
- większe jabłka 2-3
- garść jeśli lubimy rodzynki
- łyżki do posypania przed pieczeniem cukier 1-2
Wykonanie
- Masło przekładamy do miski i ucieramy razem z cukrem zwykłym i cukrem z wanilią przez kilka minut, aż masa stanie się widocznie bielsza. Następnie, cały czas miksując, dodajemy stopniowo po jednym jajku i rum lub whisky (jeśli używamy). Do maślano-jajecznej masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Delikatnie (ręcznie przy użyciu szpatułki lub na niskich obrotach miksera) mieszamy razem wszystkie składniki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. 1/2 jabłek oraz rodzynki dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy.
- Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem lub wysmarowanej formy. Na wierzchu układamy pozostałem jabłka i całość posypujemy cukrem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 30-40 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: