Udka pieczone z cytryną i rozmarynem. Dzisiaj zapraszam na szybką i pyszną propozycję obiadową. Kurczak z dodatkiem cytryn, rozmarynu i tymianku. Wyszedł mięciutki, soczysty i bardzo aromatyczny. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
Udka pieczone z cytryną i rozmarynem
Wypróbuj łatwy i szybki w wykonaniu przepis na obiad - udka pieczone z cytryną i rozmarynem. Zrobisz je w mniej niż godzinę!
Składniki:
- ćwiartki z kurczaka 4
- masło 1,5 łyżki
- oliwa 2 łyżki
- rozmaryn gałązka
- cytryna 1,5
- tymianek suszony 1/2 łyżeczki
- rozmaryn suszony 1/2 łyżeczki
- czosnek 6 ząbków
- sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie
- Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z "niedoskonałości". Przekładamy do blaszki, lub żaroodpornego naczynia. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy oliwę, suszone przyprawy, listki rozmarynu, sok z jednej cytryny i 3 posiekane ząbki czosnku. Podsmażamy na większym ogniu przez kilkanaście sekund. Gotową marynatą polewamy i nacieramy kurczaka. Pozostałe 3 nieobrane ząbki czosnku delikatnie zgniatamy dłonią. Połowę cytryny dokładnie polewamy wrzątkiem i kroimy na 4 części. Razem z czosnkiem wciskamy delikatnie między udka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Pamiętajmy, im dłużej kurczak będzie się marynował, tym będzie smaczniejszy.
- Zamarynowanego kurczaka pieczemy do zrumienienia przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kolejne 30-40 minut do miękkości w temperaturze 165 stopni.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: