Waniliowa kawa mrożona, czyli moja propozycja na zapowiadane w najbliższym czasie upały. Jak sobie radzić z wysokimi temperaturami? Przede wszystkim należy się w dużych ilościach nawadniać. Jest to niezwykle ważne! Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest woda, której powinniśmy przeciętnie wypijać około dwóch litrów. Oprócz wody najchętniej sięgamy po chłodzone napoje, bo jak bez nich wyobrazić sobie lato? Idealną propozycją dla wszystkich kawoszy i osób, które bez przynajmniej jednej małej czarnej nie wyobrażają sobie dnia, jest dzisiejszy przepis na waniliową kawę mrożoną. Doskonale chłodzi, a popołudnie spędzone przy szklance tego pysznego napoju sprawi, że stanie się ono jeszcze bardziej przyjemne. Tą waniliową kawę mrożoną możecie bez problemu przygotować również nieco inaczej. Zamiast zaparzanej osobno, wykorzystajcie kawę rozpuszczalną, którą wystarczy rozpuścić bezpośrednio w mleku. Jeszcze innym pomysłem na przygotowanie tej kawy jest wykorzystanie kawowych kostek lodu. Aby przygotować takie kostki wystarczy świeżo zaparzoną kawę pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przelać do foremek na lód i zamrozić. Tak przygotowane kostki wystarczy już tylko wrzucić do szklanki z mlekiem i taką kawą możemy cieszyć już w każdej chwili. Jeśli macie ochotę, możecie dodać tutaj również lody waniliowe, sos waniliowy czy bitą śmietanę, którą zwieńczycie napój. Są to jednak dodatki opcjonalne i bez nich kawa smakuje równie pysznie.
Waniliowa kawa mrożona
Składniki:
- kawa zaparzona i ostudzona 50 ml
- mleko schłodzonego 200 ml
- cukier 2 łyżeczki*
- śmietana 30% 50 ml
- wanilia 1/2 laski
- lód ilość wedle uznania
Opcjonalnie: sos waniliowy, gałka lodów waniliowych, bita śmietana
* Można zastąpić miodem lub innym dowolnym słodzikiem.
Wykonanie
- Do szklanki wsypujemy kostki lodu i zalewamy zimnym mlekiem zmieszanym ze śmietanką, cukrem i wanilią.
- Stopniowo dolewamy zimną kawę i serwujemy.
- Jeśli używamy lodów waniliowych, należy dodać je do szklanki przed wszystkimi pozostałymi składnikami. Jeśli używamy bitej śmietany, dekorujemy nią kawę.