Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Wegański mus czekoladowy z mandarynkami

Wegański mus czekoladowy z mandarynkami

Wegański mus czekoladowy z mandarynkami to doskonały deser z wykorzystaniem aquafaby. Pyszny, puszysty i mocno czekoladowy!
Ilość
0

Wegański mus czekoladowy z mandarynkami to doskonały deser z zaledwie trzech składników. Mało tego, żaden z nich niej jest składnikiem pochodzenia zwierzęcego! Wszystko dzięki aquafabie, czyli wodzie po ciecierzycy w puszce, która stanowi idealny zamiennik białka i bazę poniższego musu. W pełni wegański, słodki i pyszny. Przygotujecie go w mniej niż 15 minut.

Wegański mus czekoladowy z mandarynkami - przepis

Wegański mus czekoladowy z mandarynkami to doskonały deser z wykorzystaniem aquafaby. Pyszny, puszysty i mocno czekoladowy!
Czas przygotowania 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes

Składniki:

  • aquafaba 200 ml
  • czekolada gorzka 160 g
  • cukier puder 3-4 łyżki
  • mandarynki* 1-2 obrane i podzielone na mniejsze części

Można zastąpić dowolnymi innymi owocami, np. borówkami, malinami, truskawkami...

    Wykonanie

    • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.Aquafabę ze szczyptą soli ubijamy na sztywno (dokładnie tak, jak białka) przez około 3-5 minut. Cały czas miksując dodajemy cukier.Do ubitej aquafaby dodajemy czekoladę i delikatnie, przy pomocy szpatułki, mieszamy do połączenia. Przekładamy do szklanek, słoiczków lub pucharków. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy świeżymi mandarynkami.

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!