Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Wegetariańskie burgery

Wegetariańskie burgery

Wegetariańskie burgery. Pyszne burgery i to w dodatku bez mięsa! Najlepszy przepis na jarskie burgery, które zachwycą nawet wytrwałego mięsożercę.
Ilość
0
Wegetariańskie burgery. Dzisiaj mam dla Was obiad z gatunku tych fast-foodowych, ale nie dajcie się zwieść, bo nie ma w sobie nic z typowych, niezdrowych fast-foodów! Pyszne, domowe hamburgery i to w dodatku bez mięsa! Tak, bez mięsa. Smakują po prostu świetnie i wcale nic im nie brakuje w porównaniu do tych klasycznych. Koniecznie ich wypróbujcie, bo naprawdę warto. Więcej moich przepisów na dania wegetariańskie znajdziecie TUTAJ.

Wegetariańskie burgery

Wegetariańskie burgery. Pyszne i to bez grama mięsa! Najlepszy przepis na jarskie burgery, które zachwycą nawet wytrwałego mięsożercę.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 30 minutes
Całkowity czas 1 hour

Składniki:

Wegetariańskie kotlety:

  • kasza jaglana (1,5 szklanki po ugotowaniu) 100 g
  • marchewka 2 szklanki tartej
  • siemie lniane 1/2 szklanki
  • ziarna słonecznika 1/2 szklanki
  • bułka tarta 1/3 szklanki
  • cebula czerwona 1 duża
  • jajko 1
  • olej nieco mniej niż 1/4 szklanki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • imbir 1 szczypta
  • natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
  • sól, pieprz do smaku

* Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis ze strony jadlonomia.com

    Dodatki: #1

    • roszponka kilka garści
    • pomidory 2-3
    • ser brie kilka plastrów
    • jogurt naturalny

    Dodatki #2

    • sałata rzymska kilka liści
    • pomidory 2-3
    • cebula czerwona
    • ogórek kiszony
    • ser żółty
    • lub sos BBQ ketchup
    • musztarda

    Wykonanie

    • Kotleciki wegetariańskie: Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, podprażony na suchej patelni słonecznik i siemię lniane, bułkę tartą, mąkę, jajko, olej, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną pietruszkę. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem, imbirem. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy i formujemy 6 kotlecików wielkości naszych bułek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
    • Burgery: Przekrojone bułeczki delikatnie podpiekamy na suchej patelni, smarujemy cienko majonezem (zwykłym lub sojowym), układamy kotleciki i w zależności od wybranej opcji dodajemy pozostałe składniki.

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:
        burgerywegetariańskie

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!