Wegetariańskie burgery. Dzisiaj mam dla Was obiad z gatunku tych fast-foodowych, ale nie dajcie się zwieść, bo nie ma w sobie nic z typowych, niezdrowych fast-foodów! Pyszne, domowe hamburgery i to w dodatku bez mięsa! Tak, bez mięsa. Smakują po prostu świetnie i wcale nic im nie brakuje w porównaniu do tych klasycznych. Koniecznie ich wypróbujcie, bo naprawdę warto. Więcej moich przepisów na dania wegetariańskie znajdziecie TUTAJ.
Wegetariańskie burgery
Wegetariańskie burgery. Pyszne i to bez grama mięsa! Najlepszy przepis na jarskie burgery, które zachwycą nawet wytrwałego mięsożercę.
Składniki:
Wegetariańskie kotlety:
- kasza jaglana (1,5 szklanki po ugotowaniu) 100 g
- marchewka 2 szklanki tartej
- siemie lniane 1/2 szklanki
- ziarna słonecznika 1/2 szklanki
- bułka tarta 1/3 szklanki
- cebula czerwona 1 duża
- jajko 1
- olej nieco mniej niż 1/4 szklanki
- sos sojowy 2 łyżki
- mąka pszenna 3 łyżki
- imbir 1 szczypta
- natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
- sól, pieprz do smaku
* Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis ze strony jadlonomia.com
Dodatki: #1
- roszponka kilka garści
- pomidory 2-3
- ser brie kilka plastrów
- jogurt naturalny
Dodatki #2
- sałata rzymska kilka liści
- pomidory 2-3
- cebula czerwona
- ogórek kiszony
- ser żółty
- lub sos BBQ ketchup
- musztarda
Wykonanie
- Kotleciki wegetariańskie: Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, podprażony na suchej patelni słonecznik i siemię lniane, bułkę tartą, mąkę, jajko, olej, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną pietruszkę. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem, imbirem. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy i formujemy 6 kotlecików wielkości naszych bułek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
- Burgery: Przekrojone bułeczki delikatnie podpiekamy na suchej patelni, smarujemy cienko majonezem (zwykłym lub sojowym), układamy kotleciki i w zależności od wybranej opcji dodajemy pozostałe składniki.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: