Burgery bez mięsa? Ale jak to? Czy to w ogóle możliwe? Te pytania z pewnością zadają sobie wszyscy mięsożercy po natknięciu na, taki jak ten, przepis na burgery z ryżu i fasoli. Jako osoba, która bardzo lubi mięso odpowiadam i zapewniam, że jak najbardziej! Jest to możliwe i mało tego, takie burgery smakują bardzo dobrze! “Kotleciki” przygotowane na bazie ryżu i fasoli, bardzo ciekawie doprawione papryką i kuminem doskonale komponują się z hamburgerową bułką i składnikami, które najczęściej możemy znaleźć w burgerze: ogórkiem kiszonym, pomidorem, cebulką. W formie sosu śmiało możecie wykorzystać tutaj ketchup lub musztardę, ale bardzo dobrze sprawdzi się również sos czosnkowy lub jogurtowy z nutą oregano. Ser żółty możecie z powodzeniem zamienić na mozzarellę lub fetę. W każdej kompozycji dodatków te burgery z ryżu i fasoli będą smakować świetnie i zasmakują wszystkim, nawet zatwardziałym mięsożercom!
Wegetariańskie burgery z ryżu i fasoli - przepis
Składniki:
- 4
- ryż brązowy ugotowany 150 g
- ryż czarny ugotowany 150 g
- bułka tarta 140 g
- cebula 1 większa
- fasola czarna 200 g z puszki
- kukurydza opcjonalnie 1/2 puszki
- papryka ostra duża szczypta
- papryka wędzona duża szczypta
- kumin duża szczypta
- cukier kokosowy szczypta
- BBQ 3-4 łyżki sos
- olej 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Dodatki: Sałata, pomidor, ser żółty, ogórek kiszony, sos jogurtowy, majonez.
Wykonanie
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy.
- W misce mieszamy ugotowany ryż czarny, brązowy i fasolę. Składniki dokładnie rozgniatamy (np. tłuczkiem do ziemniaków). Dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę tartą (lub orzechy z bułką tartą), cukier , olej, sos BBQ i wszystkie przyprawy.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Formujemy zgrabne kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni lub na grillu.
- Bułki przekrawamy i opiekamy z obu stron. Podajemy z przgotowanymi kotlecikami i dowolnymi dodatkami.