Wegetariańskie burgery z bakłażanem i dodatkami to już kolejny na blogu przepis na burgery w wersji bezmięsnej. Dokładnie jak poprzednie smakują świetnie i są w stanie zgubić niejednego mięsożercę.
Wegetariańskie burgery z bakłażanem - przepis
Wegetariańskie burgery z bakłażanem i dodatkami to już kolejny na blogu przepis na burgery w wersji bezmięsnej. Koniecznie ich spróbujcie.
Składniki:
Kotleciki z bakłażana:
- bakłażan 2 średnie
- szalotka 1, większa
- czosnek 1 ząbek
- kasza bulgur 1/2 szklanki
- ser żółty tarty 1 szklanka
- natka pietruszki 1-2 łyżki
- bułka tarta 1/2 szklanki
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- sałata masłowa 4 liście
- mozzarella 250 g
- pomidory 2
- cebula 1
- rzodkiewki 2-3
- pesto 4 łyżki
Wykonanie
- Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojone w kostkę bakłażany ze szczyptą soli przez około 10-15 minut. Muszą być bardzo miękkie i się rozpadać. Przekładamy do większej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, posiekaną drobno szalotkę, przeciśnięty ząbek czosnku, pietruszkę, sól i pieprz. Dosypujemy bułkę tartą (stopniowo) i mieszamy do dokładnego połączenia. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
- Formujemy ok. 4 kotleciki wielkości bułki hamburgerowej i smażymy je na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor.
- Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół i opiekamy na suchej patelni. Smarujemy cienko majonezem (opcjonalnie), układamy sałatę, bakłażanowe kotleciki, pokrojone w plasterki: mozzarellę, pomidory, rzodkiewki. Smarujemy łyżką pesto i przykrywamy. Przed podaniem podgrzewamy przez chwilę w piekarniku.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: