Jeśli szukacie przepisu na pyszną, drożdżową babkę – wypróbujcie koniecznie ten przepis. Idealny wielkanocny wypiek, który przygotujecie prosto i przyjemnie!
Babka wielkanocna jest elementem, którego na świątecznym stole nie może pod żadnym pozorem zabraknąć. Babka wcale jednak nie musi być nudna! Możecie przygotować ją na dziesiątki (a może nawet setki) sposobów: piaskową, ucieraną, czekoladową, migdałową, z majonezem,… Można przygotować także babkę z wykorzystaniem drożdży. Taki wypiek jest niezwykle pyszny, puszysty, aromatyczny i koniecznie wypełniony bakaliami. By było jeszcze smaczniej, proponuję rodzynki ówcześnie namoczyć w rumie lub whiskey (oczywiście w wersji dla dorosłych). Nie zapomnijcie także o wanilii – im więcej, tym lepiej. Upieczoną babkę możecie polać lukrem jak w przepisie, ale także posypać cukrem pudrem lub zatopić w roztopionej czekoladzie. Zawsze będzie pysznie!
Wielkanocna babka drożdżowa
Składniki:
- drożdże 50 g
- mleko 100 ml
- cukier 100 g
- mąka pszenna 370 g
- sztuki jajka 3
- masło 150 g
- łyżeczka ekstrakt waniliowy 1
- szczypta sól
Dodatkowo:
- szklanka polecam namoczenie ich ówcześnie w rumie lub whiskey rodzynki 1
- do dekoracji lukier
- do dekoracji skórka otarta z pomarańczy
- do dekoracji skórka otarta z cytryny
Wykonanie
- W miseczce mieszamy ze sobą drożdże, mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Rozczyn odstawiamy na 15 minut.
- W większej misce mieszamy ze sobą pozostałą przesianą mąkę, pozostały cukier, rozczyn, jajka, miękkie masło, sól i wanilię. Wyrabiamy ciasto przez przynajmniej 10 minut (polecam użycie robota kuchennego z hakiem). Ciasto powinno być luźne, jednak niemal nieklejące. Pod koniec dodajemy rodzynki i krótko mieszamy. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do podrośnięcia. Po tym czasie ciasto umieszczamy w wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formie na babkę. Ciasto pieczemy przez około 40 minut.
- Upieczone i wystudzone ciasto polewamy lukrem i dekorujemy skórką otartą z cytryny i pomarańczy lub malinami.