Wieprzowy gulasz węgierski – doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Wieprzowy gulasz węgierski
Składniki:
- łyżki można zastąpić olejem smalec 3-4
- szynki, łopatki lub biodrówki mięso wieprzowe 1 kg
- duża posiekana w kostkę cebula 1
- ząbki drobno posiekane czosnek 3-4
- ok. 3/4 litra bulion
- lyżeczki papryka słodka 1-2
- łyżeczki papryka ostra 1/2
- sztuki u mnie czerwona i żółta papryka 2
- ok. 250g przekrojonych na ćwiartki lub ósemki pieczarki
- passata pomidorowa 250 g
- łyżki opcjonalnie ajvar 2-3
- sól pieprz
Wykonanie
- Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Dzielimy je na 4-6 części (w zależności od wielkości patelni). Na patelni rozgrzewamy smalec i na dużym ogniu, oddzielnie obsmażamy każdą z części mięsa (mięso powinno się delikatnie przyrumienić z każdej ze stron) - zbyt duża ilość mięsa jednocześnie sprawiłaby, że mięso gotowałoby się a nie smażyło. Po obsmażeniu mięsa przekładamy je do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek. Pod koniec dodajemy paprykę słodką i ostrą. Smażymy jeszcze przez 1 minutę i przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy gorący bulion i przelewamy całość do dużego garnka. Na wolnym ogniu i pod przykryciem mięso gotujemy do miękkości, przez około 1 - 1,5h.
- Gdy mięso stanie się miękkie na patelni i łyżce tłuszczu podsmażamy pokrojoną w niewielką kostkę paprykę i pieczarki przez 7-10 minut. Gotowe dodajemy do dużego garnka i całość gotujemy przez kolejne 10 minut.
- Po tym czasie do gulaszu dodajemy passatę pomidorową i ajvar. Gotujemy jeszcze około 10 minut i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Podajemy z dowolnym dodatkami jak: kasza pęczak/gryczana, ziemniaki, makaron, sałatka, surówka. Ja podałem go z focaccią, na którą przepis znajdziecie na blogu.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: