Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja!
Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą
Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja!
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 250 g
- masło 150 g
- duża szczypta ok. 1 łyżeczki sól
- jajko 1
Pieczone buraki:
- sztuki buraki 2-3
- łyżki oliwa 2-3
- sól pieprz
Nadzienie
- ok. 200g typu Almette serek twarogowy
- ricotta 100 g
- sztuki jajka 2-3
- ok. 200g pokrojonego w kostkę lub pokruszonego ser feta
- garść rukola
- łyżki posiekanego koperek 3
- sól pieprz
Wykonanie
Pieczone buraki:
- Buraki dokładnie szorujemy i każdy zawijamy w folię aluminiową polewając je ówcześnie oliwą i lekko doprawiając solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni przez 60-90 minut (w zależności od wielkości, polecam użycie mniejszych okazów).
- Gotowe buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Tarta:
- Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, jajkiem i solą. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 20-30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ciasto nakłuwamy, umieszczamy w środku papier do pieczenia i wysypujemy go ryżem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
- W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą jajka, serek twarogowy, ricottę, koperek, sól i pieprz. Mieszankę wylewamy na kruchy spód. Układamy pokrojone buraki i ser feta. Pieczemy ponownie przez około 30 minut.
- Gotową przyozdabiamy rukolą i koperkiem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Źródło przepisu: Kwestia Smaku.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: