Zapiekane jajko w awokado. Jeżeli macie dość nudnych śniadań, dzisiaj mam dla Was kolejną już propozycję na coś smacznego. Awokado zapiekane z jajkiem, pomidory z czosnkiem oraz cebulką i chrupiące tosty to świetny zestaw na dobry początek dnia. Więcej przepisów na śniadania znajdziecie klikając TUTAJ.

Zapiekane jajko w awokado
Awokado zapiekane z jajkiem, pomidory z czosnkiem oraz cebulką i chrupiące tosty to świetny zestaw na dobry początek dnia.
Składniki:
Zapiekane awokado z jajkiem:
- awokado 2 dojrzałe
- jajka 4
- szczypiorek 1 łyżka posiekanego
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- pomidorki koktajlowe 2 garści
- czosnek 1 ząbek
- cebula 1/2
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
- ulubione pieczywo kilka kromek
Wykonanie
- Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek, a zagłębienia delikatnie powiększamy przy pomocy łyżeczki. Awokado przyprawiamy solą i pieprzem. Do każdej połówki delikatnie wbijamy jajko. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 12-15 minut.
- Pomidorki kroimy w ćwiartki. Dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek i cebulkę. Mieszamy w miseczce ze szczyptą soli, pieprzu i łyżką oliwy. Pieczywo podpiekamy w tosterze.
- Gotowe awokado posypujemy szczypiorkiem, podajemy z sałatką i tostami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: