Zapiekanka makaronowa z brokułem, sosem beszamelowym, wzbogacona suszonymi pomidorami, kaparami i marynowanym czosnkiem to doskonała propozycja dzisiejszego obiadu. Świetnie smakuje w tej wersji, jednak możecie wzbogacić ją również o dodatek dorsza lub łososia :)
Zapiekanka makaronowa z brokułem - przepis
Zapiekanka makaronowa z brokułem, sosem beszamelowym, wzbogacona suszonymi pomidorami, kaparami i marynowanym czosnkiem. Wypróbuj ten pomysł na obiad!
Składniki:
- makaron (penne) 200 g
- brokuł 400 g
- masło 2 łyżki
- mąka pszenna 2 łyżki
- mleko 500 ml
- mascaropne 125 g
- pomidory suszone 4 łyżki
- czosnek marynowany 3 łyżeczki
- kapary 2-3 łyżeczki
- bazylia świeża posiekana 1 garść
- parmezan starty 1 garść
- łosoś 200 g*
- sól, pieprz do smaku
* Można zastąpić dorszem lub makrelą. Ewentualnie pominąć.
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. W oddzielnym garnku przez 3-4 minuty gotujemy podzielone na mniejsze różyczki brokuły.Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i energicznie mieszamy do zagotowania, do czasu, aż sos zgęstnieje. Do beszamelu dodajemy posiekane pomidory suszone, marynowany czosnek, kapary i bazylię.Beszamel mieszamy z makaronem, brokułami i pokrojoną w drobne kawałki rybą (jeśli używamy). Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: