Zapiekany bakłażan z sosem arrabbiata, serem i warzywami, czyli przepyszna propozycja szybkiej i prostej w przygotowaniu przekąski lub kolacji z wykorzstaniem tego wspaniałego warzywa. Danie to śmiało można nazwać również zdrowszą wersją pizzy na bakłażanie, bo wszystkie użyte tutaj składniki, niewątpliwie są również tymi, które doskonale sprawdzą się na domowej pizzy!
Bakłażan nazywany jest również oberżyną lub psianką podłużną. Prawdobodobnie pochodzi z Chin lub Indii. Bakłażan wymaga uprawy w miejscach mocno nasłonecznionych, dlatego uprawiany zazwyczaj jest w krajach ciepłych w tym także Europie, a nawet w południowej części Polski. Jego wszechstronne zastosowanie przyczyniło się do faktu, że jest on uważany za warzywny rarytas, wykorzystaywany przez szefów kuchni na całym świecie. Doskonale nadaje się on do gotowania, smażenia czy pieczenia, tak jak w dzisiejszym przepisie na zapiekany bakłażan z sosem arrabiata, serem i warzywami. Główną zasadą, którą powinniśmy kierować sie przy zakupie bakłażana jest jego świeżość. Świeży bakłażan cechuję się intensywnym fioletowym kolorem (bez żadnych przebrawień czy plam) oraz jędrną skórką. Bakłażany zawsze (przynajmniej te starsze), minumum na 30 minut przed użyciem, polecam intensywanie posypać solą z każdej strony, a po tym czasie przepłukać w zimnej wodzie. Zabieg ten pomoże nam pozbyć się goryczki, którą często charakteryzuje się bakłażan.
Ten przepis na zapiekany bakłażan z sosem arrabbiata, serem i warzywami możecie dowolnie modyfikować i urozmiacać. Jeśli macie taką ochotę, dorzućcie do niego swoje ulubione składniki lub zrezygnujcie z któregoś z podanych (z wyjątkiem bakłażana rzecz jasna ?).
Zapiekany bakłażan z sosem arrabiata, serem i warzywami
Składniki:
- bakłażan średni 2
- sos arrabbiata 400 g
- oregano szczypta
- sól, pieprz
- pomidory 2 większe
- papryka 1 większa
- mozzarella 125g
- parmezan starty 6 łyżek
- bazylia świeża do posypania
Wykonanie
- Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plasterki o grubości ok. 2 cm. Pokrojony w plasterki bakłażan intensywanie posypujemy solą z każdej strony i odstawiamy na 30 minut (można pominąć jeśli bakłażan jest młody). Po tym czasie bakłażan płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, by pozbyć się nadmiaru soli.
- Sos arrabiata mieszamy z solą, pieprzem i oregano. Rozsmarowujemy na plasterkach bakłażana. Układamy pokrojone w plastry pomidory i w paseczki paprykę. Posypujemy mozzarellą zmieszaną z parmezanem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
- Upieczony bakłażan posypujemy porwaną, świeżą bazylią.