Zdrowsze nuggetsy i frytki z piekarnika to niemal klasyczny fast-food, przygotowany bez konieczności smażenia na głębokim oleju. Przepis ten przygotowałem z użyciem piekarnika GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM, który posiada program “frytkownicy” – w dodatku beztłuszczowej. Równie pysznie, a o ile korzystniej dla naszego zdrowia!
Zdrowsze nuggetsy i frytki z piekarnika
Składniki:
Nuggetsy:
- podwójny filet z kurczaka 1
- łyżki oliwa 2
- ząbki posiekany czosnek 3
- łyżeczki sól 1/2
- łyżeczki pieprz 1/2
- łyżeczka papryka słodka 1
- łyżeczki papryka ostra 1/2
- łyżeczka oreagno 1
- łyżeczka tymianek 1
- sztuki do panierki 2 jajka 2
- ok. 100g pokruszonych, do panierki płatki kukurydziane
Frytki:
- sztuk ziemniaki 5-6
- łyżki oliwa 1-2
- sól pieprz
Dip jogurotowo-koperkowy
- szklanka jogurt naturalny 1
- ząbek posiekany czosnek 1
- łyżki posiekanego koperek 3
- do smaku sól pieprz
Wykonanie
- Filet z kurczaka okrajamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Kroimy w niegrube paseczki. Umieszczamy w misce. Dodajemy oliwę, sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano i tymianek. Dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy przynajmniej na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie w jednej miseczce roztrzepujemy jajka, w drugiej umieszczamy pokruszone płatki kukurydziane. Panierujemy kawałki kurczaka. Gotowe układamy na, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze.
- Ziemniaki kroimy na kształt cienkich frytek i umieszczamy w misce. Polewamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem. Układamy obok kurczaka na blasze.
- Pieczemy w piekarniku parowym GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM przy użyciu programu frytkownicy (P-6) - temperatura 220 stopni Celsjusza, czas pieczenia 13 minut.
- Jeśli przygotujemy grubsze frytki, czas pieczenia może być nieco dłuższy.
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki dipu. Nuggetsy podajemy z dipem i frytkami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: