Zielony makaron z fasolką szparagową i cukinią. Dzisiaj zapraszam Was na danie z gatunku tych, które fantastycznie sprawdzają się jako szybki obiad. Przygotowanie zajmie Wam niemal tyle, ile wynosi czas gotowania makaronu. Koniecznie spróbujcie, bo jest to pyszne połączenie – mówię Wam.
W przepisie pomógł mi wok z naprawdę świetnego kompletu ze sklepu ballarini.pl. Link tutaj. Zajrzyjcie również na fanpage sklepu na facebook’u (klik).
Zielony makaron z fasolką szparagową i cukinią
Zielony makaron z fasolką szparagową i cukinią. Najlepszy posypany fetą. Obiad, który przygotujesz w kilkanaście minut. Spróbuj tej zdrowej propozycji!
Składniki:
- makaron (u mnie fusilli z dodatkiem szpinaku) 150 g
- cukinia 1 bardzo mała
- fasolka szparagowa 1 garść
- ser feta 40 g
- masło 1 łyżka
- bazylia świeża kilka listków
- oliwa
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek, przekrawamy na pół i gotujemy przez ok. 5-10 minut. Gotowy makaron wraz z fasolką odcedzamy. Na patelni (świetnie sprawdza się tutaj wok) rozgrzewamy masło z łyżką oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy przez około 3 minuty. Po tym czasie dorzucamy makaron wraz z fasolką szparagową. Smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią. Danie podajemy gorące, posypane serem feta.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: