Poziom trudności: średni
Czas wykonywania: ok. 20 minut
– 4 porcje makaronu tortiglioni
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 500g brokuła
– duża cukinia
– 2 garście zielonej fasolki szparagowej
– garść rukoli
– 250ml śmietany 30%
– spora garść tartego parmezanu
– oregano
– sól morska
– pieprz
Fasolkę szparagową pozbawiam końcówek, przekrawam na pół. Gotuję przez 5-10 minut. Powinna być al dente. Cukinię kroję w plasterki.
Brokuła oczyszczam, dzielę na mniejsze różyczki i gotuję przez około 10 minut w wodzie ze szczyptą soli i cukru. Odcedzam, przekładam do miseczki.
Cebulę z przeciśniętym czosnkiem podsmażam na łyżce oliwy przez 5 minut. Następnie dorzucam cukinię, brokuła i fasolkę szparagową. Smażę przez kilka minut, następnie dorzucam makaron, dolewam śmietankę i starty parmezan. Redukuję sos śmietanowy. Doprawiam solą, pieprzem i oregano. Pod koniec dorzucam garść rukoli. Mieszam i serwuję.
Smacznego! :)
W ostatnim przepisie miałem okazję przetestować noże marki Gerpol z serii NKB5. Przez ostatni tydzień w mojej kuchni rządziły noże z serii SAKO. Czy były równie dobre jak poprzednie?
Noże testowałem przez tydzień. Naprawdę nie potrzebuję więcej czasu by stwierdzić, że noże marki Gerpol są solidne, bardzo dobrze wykonane i bardzo ostre. Po testach dwóch modeli mogę się z przyjemnością podpisać pod produktami tej marki. A jak sprawdzają się poszczególne noże z serii SAKO?
Nóż do warzyw 90 mm:
Nóż niezwykle poręczny i niewielki przez co doskonale sprawdza się zarówno przy obieraniu, krojeniu czy siekaniu owoców i warzyw. Idealnie nadaje się również do wykrawania warzywnych dekoracji, których użyć można np. do przyozdobienia półmisku z sałatką.
Nóż uniwersalny 120 mm:
Jak sama nazwa wskazuje, nóż do wszystkiego. I faktycznie tak jest. Można nim obrać jabłko, posiekać cebulę czy pokroić mięso. Dodatkowo posiada ząbkowane ostrze, które doskonale sprawdza się przy krojeniu pomidorów. Warto o tym wspomnieć, bo przecież mamy na nie teraz sezon. :)
Tasak 180 mm:
Tasak to naprawdę genialne narzędzie w kuchni. Doskonale sprawdza się w kuchni azjatyckiej. Bardzo cienko posieka wołowinę, pokroi marchewkę i pędy bambusa w idealne słupki. Drobniutko posieka trawę cytrynową i imbir. Jeden gadżet, a pomoże tak wiele w eksperymentach przy Wschodnich smakach.
Nóż szefa kuchni 200 mm:
Nóż idealny. Doskonale leży w dłoni, sprawdza się w prawie każdej sytuacji. Z niebywałą lekkością posieka warzywa, pokroi mięso. Nie ma problemu nawet z batatem czy dynią! :) Zdecydowanie mój ulubiony.
Po ostatnim teście byłem bardzo pozytywnie zaskoczony co do jakości noży Gerpol. Drugi test tylko to potwierdził. Jeżeli szukacie noży solidnie wykonanych, dobrze leżących w dłoni i przede wszystkim bardzo ostrych – z czystym sercem polecam Wam markę Gerpol. Doceńmy polskie wyroby. :) Zapraszam Was na stronę fnsgerpol.pl po więcej informacji o nożach oraz punktach sprzedaży w Waszej okolicy.