Ziołowy kurczak w sosie śmietanowo-serowym to naprawdę pyszny i ciekawy pomysł na wykorzystanie kurczaka, który najzwyczajniej przypadnie do gustu każdemu.
Połączenie kurczaka z ziołami, dużą ilością czosnku, kremowym sosem śmietanowym wzbogaconym dodatkowo charakterystycznym parmezanem to perfekcyjne danie na każdą okazję – prosty i szybki w przygotowaniu lunch, bardziej wykwintny niedzielny obiad czy niebanalna kolacja. Kurczaka tego możecie podać z dowolnymi dodatkami, na które akurat macie ochotę. Według mnie zdecydowanie najlepiej sprawdzi się tutaj dowolny rodzaj kaszy, np. gryczana, jęczmienna czy pęczak, ale także niemal każdy rodzaj makaronu. Jako zdrowe uzupełnienie polecam prostą sałatkę podaną z klasycznym winegretem. Pychota!
Ziołowy kurczak w sosie śmietanowo-serowym
Składniki:
- Mięso
- pojedyncze filet z kurczaka 4,
- ząbki czosnek 2
- łyżka oddzielonego od gałązek tymianek świeży 1
- szczypta tymianek suszony
- szczypta rozmaryn
- sól pieprz
Sos
- większe ząbki czosnek 3-4
- ok. 2 szklanek śmietana 30%
- duża szyczpta świeży lub suszony tymianek
- szczypta rozmaryn
- ok. 1/2 szklanki startego parmezan
- sól pieprz
Wykonanie
- Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Doprawiamy z każdej strony tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku.
- Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki tłuszczu i dokładnie obsmażamy kurczaka z każdej strony (po ok. 5 minut). Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy do odpoczęcia.
- Na pozostałym tłuszczu podsmażamy krótko posiekany drobno czosnek. Dodajemy śmietankę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do zredukowania sosu.
- Gdy sos nieco odparuje dodajemy do niego starty parmezan.
- Do gotowego sosu dodajemy kurczaka i krótko podgrzewamy.
- Podajemy z wybranymi dodatkami, u mnie z makaronem i prostą sałatką z winegretem.
Zródło inspiracji: https://cafedelites.com/