Zupa z białych szparagów jest bardzo delikatna i aromatyczna. Przygotowana z zaledwie kilku składników stanowi niezwykle pyszną obiadową propozycję dla całej rodziny.
Szparagi są jednymi z najbardziej niskokalorycznych i lekkostrawnych warzyw – w 100g znajduje się zaledwie 18 kcal! Z najważniejszych zdorwotnych właściwości: zwiększają one krzepliwość krwi i poprawiają pracę układu pokarmowego. Co ciekawe, szparagi białe, które używane są w tym przepisie, przeważnie uprawiane są właśnie w Polsce. Najbardziej charakterystyczne są dla województwa wielkoposkiego. Szparagi białe od zielonych oprócz koloru odróżnia również smak, ale przede wszystkim sposób przygotowania. Szparagi białe, w przeciwieństwie do zielonych wymagają obrania i odłamania, nieco większej ilośći niż w przypadku szparagów zielonych, twardej, zdrewniałej końcówki.
Kiedy tylko sezon szparagowy w pełni – w mojej kuchni szparagi pojawiają się po każdą możliwą postacią. Coroczną pozycją obowiązkową są szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, które już kiedyś pojawiły się na blogu. Oprócz tego w mojej głowie pojawiają się tysiące pomysłów na wykorzystanie tych pysznych warzyw – od sałatek, przez kanapki aż po dania obiadowe. Wczoraj przypomniała mi się wspaniałą zupa ze szparagów, którą robiłem juz jakiś czas temu, ale nie miałem już ochoty na zupę miksowaną. Może więc zupa ze szpragów w wersji bez użycia blendera? Nie ma problemu! Wychodzi niezwykle pyszna, a przygotujecie ją naprawdę szybko i prosto. Na łyżce masła i oliwy wystarczy podsmażyć wszystkie składniki, a następnie zalać dobrym bulionem. U mnie warzywnym, ale równie dobrze (lub jeszcze lepiej) sprawdzi się tutaj wywar mięsny – z drobiu czy wołowiny. Ta zupa ze szparagów świetnie smakować będzie również na rosole, który został Wam z wcześniejszego obiadu.
Zupa ta doskonale komponuje się z tymiankiem – najlepiej świeżym , jednak możecie go zastąpić również suszonym. Bardzo pyszna i sycąca zupa ze szparagów z ziemniakami i tymiankiem.
Zupa z białych szparagów - przepis
Składniki:
- szalotka 2
- białe szparagi 1 pęczek
- minejsze ziemniaki 2
- bulion gorący 1 litr
- mleko 2/3 szklanki
- tymianek 1/2 łyżeczki
- masło 1 łyżka
- oliwa 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Na łyżce oliwy i masła podsmażamy przez 3 minuty drobno posiekane szalotki. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze części szparagi. Dorzucamy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Smażymy razem przez 10 minut.
- Zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. Dolewamy mleko lub śmietankę i doprowadzamy do ponownego zagotowania. Smacznego!