Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Zupa z czerwoną soczewicą i papryką

Zupa z czerwoną soczewicą i papryką

Szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad? Zupa z czerwoną soczewicą i papryką będzie świetnym rozwiązaniem. Zasmakuje każdemu!
Ilość
0

Zupa z czerwoną soczewicą i papryką – pomysł na niebanalny, ale jednocześnie prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Doskonałe połączenie smakowe do którego uwielbiam powracać. Zupa ta jest idealnie przyprawiona, charakterna i syta przez co bez problemu stanowić może ona pełny obiad przygtowany tylko dla siebie lub dla całej rodziny. Zupę najlepiej podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Można ją zmiksować również zmiksować, jednak dla mnie zdecydowanie najlepsza jest w klasycznej wersji. Jeśli smakują Ci moje zupy, więcej moich przepisów na zupy właśnie znajdziesz w zakładce “przepisy”.

Zupa z czerwoną soczewicą i papryką

Szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad? Zupa z czerwoną soczewicą i papryką będzie świetnym rozwiązaniem. Zasmakuje każdemu!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 30 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

  • bulion 1,5 litra
  • seler 1 niewielki kawałek
  • cebula 2 duże
  • czosnek 2 ząbki
  • marchewka 3 sztuki
  • ziemniaki 2-3 sztuki
  • papryka 1,5
  • pomidory 1 puszka
  • czerwona soczewica 1/2 szklanki
  • sok z cytryny kilka kropel
  • papryka słodka duża szczypta
  • papryka ostra duża szczypta
  • oregano szczypta
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  • W większym garnku podsmażamy na oliwie (lub maśle) pokrojony w kostkę seler, marchewki, cebulę i przeciśnięty czosnek przez około 7 minut. Po tym czasie dorzucamy również pokrojone w kostkę ziemniaki i w paseczki paprykę. Zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pomidory i czerwoną soczewicę. Doprawiamy szczyptą papryki słodkiej, ostrej, oregano. Gotujemy pod przykryciem około 25 minut mieszając od czasu do czasu by zupa się nie przypaliła. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny i szczyptę cukru. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Można ją zmiksować, ale dla mnie lepsza jest w klasycznej wersji.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      obiadzupy

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!