Zupa z czerwoną soczewicą i papryką – pomysł na niebanalny, ale jednocześnie prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Doskonałe połączenie smakowe do którego uwielbiam powracać. Zupa ta jest idealnie przyprawiona, charakterna i syta przez co bez problemu stanowić może ona pełny obiad przygtowany tylko dla siebie lub dla całej rodziny. Zupę najlepiej podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Można ją zmiksować również zmiksować, jednak dla mnie zdecydowanie najlepsza jest w klasycznej wersji. Jeśli smakują Ci moje zupy, więcej moich przepisów na zupy właśnie znajdziesz w zakładce “przepisy”.
Zupa z czerwoną soczewicą i papryką
Składniki:
- bulion 1,5 litra
- seler 1 niewielki kawałek
- cebula 2 duże
- czosnek 2 ząbki
- marchewka 3 sztuki
- ziemniaki 2-3 sztuki
- papryka 1,5
- pomidory 1 puszka
- czerwona soczewica 1/2 szklanki
- sok z cytryny kilka kropel
- papryka słodka duża szczypta
- papryka ostra duża szczypta
- oregano szczypta
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- W większym garnku podsmażamy na oliwie (lub maśle) pokrojony w kostkę seler, marchewki, cebulę i przeciśnięty czosnek przez około 7 minut. Po tym czasie dorzucamy również pokrojone w kostkę ziemniaki i w paseczki paprykę. Zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pomidory i czerwoną soczewicę. Doprawiamy szczyptą papryki słodkiej, ostrej, oregano. Gotujemy pod przykryciem około 25 minut mieszając od czasu do czasu by zupa się nie przypaliła. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny i szczyptę cukru. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Można ją zmiksować, ale dla mnie lepsza jest w klasycznej wersji.