Zupa dyniowa z tajską nutą jest nieco inną wersją tej powszechnie znanej zupy. Aromaty liści kafiru, pasty chili i imbiru dodają doskonałego charakteru i aromatu tej wydawałoby się bardzo prostej zupie.
Zupa dyniowa z tajską nutą
Składniki:
- średniej wielkości cebula 1
- ząbki czosnek 3
- ok. 3cm fragment imbir
- sztuk liście kafiru 4-5
- łyżki czerwona pasta chili 1-2
- łyżki opcjolanie, u mnie ostry ajvar 1-2
- ok. 400g dyniowe puree
- większe sztuki ziemniaki 3
- ok. 400g mleko kokosowe
- litra bulion 3/4
- opcjonalnie sól pieprz
- oliwa
Wykonanie
- W garnku, na łyżce oliwy blanszujemy drobno posiekaną cebulkę.
- Po kilku minutach dodajemy starty czosnek, pokrojony w słupki imbir, liście kafiru, pastę chili i ajvar (opcjonalnie). Smażymy razem przez 3-4 minuty.
- Dodajemy odparowane (przez kilka minut w garnuszku) dyniowe puree i ponownie smażymy ok. 4 minut.
- Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dolewamy mleko kokosowe i bulion. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. (do czasu aż ziemniaki zmiękną) Po tym czasie wyjmujemy z zupy liście kafiru i dokładnie miksujemy. Podajemy opcjonalnie z łyżką śmietany (zwykłej lub kokosowej), pestkami dyni lub słonecznika i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: