Zupa krem pietruszkowo – gruszkowa. Ni z gruszki ni z pietruszki przybywam dzisiaj do Was z nowym przepisem. Przepisem z wykorzystaniem i jednej i drugiej w pysznej zupie krem. Więcej moich przepisów na zupy znajdziecie TUTAJ
Zupa krem pietruszkowo - gruszkowa
Zupa krem pietruszkowo - gruszkowa to pyszna propozycja na szybki, prosty i bardzo ciekawy zarazem wegetariański obiad w formie zupy krem.
Składniki:
- pietruszka korzeń 750 g
- masło 1 łyżka
- oliwa 1 łyżka
- gruszka 1,5
- bulion 1 litr
- mleko 1,5 szklanki
- tymianek suszony szczypta
- sól, pieprz do smaku
Do dekoracji: słonecznik/migdały/plasterki grillowanej gruszki.
Wykonanie
- Pietruszkę obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę masła z oliwą. Smażymy razem, aż ta lekko zmięknie (ok.10min) Po tym czasie dorzucamy posiekaną gruszkę, szczyptę tymianku, soli i pieprzu. Dusimy przez kolejne 5 minut, następnie dolewamy bulion tak, by przykrył warzywa. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dolewamy mleko i całość bardzo dokładnie miksujemy. Podajemy posypane słonecznikiem lub migdałami z plasterkiem grillowanej gruszki.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: