Zupa krem z selera. Zupy krem to zupy, które ja osobiście uwielbiam. Można je zrobić niemal ze wszystkiego. Dzisiaj zapraszam na wersje selerową. Naprawdę bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła! Świetnie smakuje z chipsami z boczku czy salami, które nadają jej charakteru. Więcej moich przepisów na zupy znajdziecie klikając TUTAJ.
Zupa krem z selera
Zupa krem z selera. Pyszna obiadowa pozycja. Świetnie smakuje z chipsami z boczku czy salami, które nadają jej charakteru. Próbowałeś jej już?
Składniki:
- seler (korzeń) 250 g
- ziemniaki 1-2 większe
- por 50 g
- bulion 800 ml
- mleko 200 ml
- śmietana 30% 100 ml
- serek topiony 50 g
- masło 1 łyżka
- oliwa 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- boczek 2-3 plasterki
- szczypiorek do posypania
Wykonanie
- Selera i ziemniaki kroimy w kostkę, pora w cienkie plasterki. W garnku roztapiamy masło wraz z oliwą i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez około 5 minut. Po tym czasie warzywa doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i smażymy przez kolejne 5 minut. Dolewamy bulion z mlekiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem do czasu, aż warzywa będą miękkie. Gdy to się stanie do zupy dolewamy śmietankę, dodajemy serek i dokładnie miksujemy blenderem. Plasterki boczku lub salami kroimy w 1-2cm plasterki i smażymy na suchej patelni lub pieczemy w piekarniku do czasu, aż będą chrupiące. Gotową zupę podajemy z przyrządzonymi chipsami i posiekanymi ziołami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: