Zupa krem z dyni i cukinii. Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu zupa z wykorzystaniem sezonowej dyni i cukinii. Świetnie smakuje z warzywnym tagliatelle lub posypana pokruszoną fetą.
Zupa krem z dyni i cukinii - przepis
Zupa krem z dyni i cukinii. Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu. Świetnie smakuje z cukiniowym tagliatelle lub posypana pokruszoną fetą.
Składniki:
- cukinia 500 g
- dynia 800 g
- bulion 1,5 l
- marchewka 2
- ząbek czosnek 1
- oliwa
- gałka muszkatołowa 1 szczypta
- imbir 1 mała szczypta
- sól, pieprz do smaku
Do podania: tagliatelle z cukini, ser feta, grzanki...
Wykonanie
- Cukinię i dynię obieramy. Pozbawiamy pestek i dokładnie myjemy. Kroimy w niewielką kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 4-5 minut. Zalewamy ciepłym bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w plastry marchew. Doprawiamy gałką muszkatołową, imbirem, szczyptą soli i pieprzu.
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw (około 30 minut). Zupę miksujemy, w razie potrzeby ponownie doprawiamy. Podajemy z cukiniowym tagliatelle, serem feta lub grzankami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: