Zupa krem z zielonego groszku to danie, które świetnie wygląda i zasmakuje każdemu. Delikatna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Musicie jej spróbować!
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z zielonego groszku to pyszna i świetnie wyglądająca zupka, która przypadnie do gustu każdemu! Idealna na niewymagający obiad :)
Składniki:
- niewielka cebula 1
- ok. 300g por
- ok. 400g świeży lub mrożony groszek zielony
- łyżki masło 1,5
- ok. 1-1 5 litra bulion
- szczypta cukier
- ok. 200ml śmietana 30%
- sól pieprz
- oliwa
Wykonanie
- Oczyszczonego pora kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Warzywa podsmażamy przez około 5 minut na rozgrzanym maśle z oliwą. Dorzucamy groszek (u mnie mrożony), pół łyżeczki cukru i szczyptę soli. Dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut. Całość miksujemy, dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Zupa najlepiej smakuje gdy nie jest bardzo gorąca. Można ją podawać z grzankami, posypaną ugotowanym groszkiem czy też zajadać czystą - bez dodatków.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: