Jeśli lubicie azjatyckie smaki to dzisiejszy wpis jest wręcz stworzony dla Was. Poznajcie mój przepis na naprawdę pyszną i aromatyczną zupę z kurczakiem i warzywami w tajskim stylu.
Uwielbiam poznawać nowe smaki, dlatego staram się stale urozmaicać moje kulinarne menu o nowe, bardziej odważne wariacje. Polecam Wam to samo, to świetny pomysł na odkrycie zupełnie nowych, wspaniałych kulinarnych doświadczeń, które być może wcześniej wydawały nam się na niemające wspólnego czynnika! Podobnie jest z tą zupą. W jej skład wchodzi sporo produktów, które na pierwszy rzut oka mogą się ze sobą gryźć, w całości jednak tworzą fantastyczne, pikantne, rozgrzewające i aromatyczne dzięki zastosowaniu pasty curry, mleka i niezwykle cennego dla zdrowia oleju kokosowego (zobacz właściwości i zastosowania oleju kokosowego, o których prawdopodobnie nie wiedziałeś) danie, do którego z pewnością powrócę jeszcze niejednokrotnie. Zaletą tej zupy jest fakt, że możecie ją dowolnie modyfikować i za każdym razem przygotować z czymś innym, np. kukurydzą, groszkiem cukrowym, krewetkami czy grzybami. Zawsze smakować będzie świetnie!
Składniki:
- łyżeczki zielona pasta curry 2-3
- pojedyczne filet z kurczaka 2-3
- większe szalotka 2
- papryka 1-2
- większe garści ugotowanej* fasolka szparagowa 1-2
- litry ilość zależy od preferencji co do gęstości zupy - ja wykorzystałem około 1,5l bulion 1-2
- (zobacz 400 ml
- duże listki liście kafiru 2-3
- łyżki opcjonalnie pasta tom yum 1-2
- łyżeczka sok z limonki 1
- sól pieprz
- olej kokosowy
Dodatkowo:
- polecam ryżowy lub dowolny inny w azjatyckim stylu makaron 200 g
Wykonanie
- Na łyżce oleju kokosowego przez krótką chwilę podsmażamy pastę curry. Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego cienkie plasterki kurczaka. Smażymy do lekkiego zarumienienia.
- Do zawartości patelni dodajemy posiekane szalotki i pokrojone w paski papryki. Smażymy razem przez 5-7 minut.
- Całość zalewamy bulionem, dodajemy podgotowaną fasolkę szparagową, liście kafiru i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez kilkanaście minut.
- Dodajemy mleko kokosowe, ugotowany makaron, pastę tom yum (opcjonalnie), sok z limonki, sól oraz pieprz.