Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Zupa z kurczakiem i warzywami w tajskim stylu

Zupa z kurczakiem i warzywami w tajskim stylu

Postaw na orientalne smaki! Wypróbuj przepis na tą fenomenalną zupa z kurczakiem i warzywami w tajskim stylu. Pikantna i mocno aromatyczna.
Ilość
0

Jeśli lubicie azjatyckie smaki to dzisiejszy wpis jest wręcz stworzony dla Was. Poznajcie mój przepis na naprawdę pyszną i aromatyczną zupę z kurczakiem i warzywami w tajskim stylu. 


Uwielbiam poznawać nowe smaki, dlatego staram się stale urozmaicać moje kulinarne menu o nowe, bardziej odważne wariacje. Polecam Wam to samo, to świetny pomysł na odkrycie zupełnie nowych, wspaniałych kulinarnych doświadczeń, które być może wcześniej wydawały nam się na niemające wspólnego czynnika! Podobnie jest z tą zupą. W jej skład wchodzi sporo produktów, które na pierwszy rzut oka mogą się ze sobą gryźć, w całości jednak tworzą fantastyczne, pikantne, rozgrzewające i aromatyczne dzięki zastosowaniu pasty curry, mleka i niezwykle cennego dla zdrowia oleju kokosowego (zobacz właściwości i zastosowania oleju kokosowego, o których prawdopodobnie nie wiedziałeś) danie, do którego z pewnością powrócę jeszcze niejednokrotnie. Zaletą tej zupy jest fakt, że możecie ją dowolnie modyfikować i za każdym razem przygotować z czymś innym, np. kukurydzą, groszkiem cukrowym, krewetkami czy grzybami. Zawsze smakować będzie świetnie!

Czas przygotowania 40 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

  • łyżeczki zielona pasta curry 2-3
  • pojedyczne filet z kurczaka 2-3
  • większe szalotka 2
  • papryka 1-2
  • większe garści ugotowanej* fasolka szparagowa 1-2
  • litry ilość zależy od preferencji co do gęstości zupy - ja wykorzystałem około 1,5l bulion 1-2
  • (zobacz 400 ml
  • duże listki liście kafiru 2-3
  • łyżki opcjonalnie pasta tom yum 1-2
  • łyżeczka sok z limonki 1
  • sól pieprz
  • olej kokosowy

Dodatkowo:

  • polecam ryżowy lub dowolny inny w azjatyckim stylu makaron 200 g

Wykonanie

  • Na łyżce oleju kokosowego przez krótką chwilę podsmażamy pastę curry. Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego cienkie plasterki kurczaka. Smażymy do lekkiego zarumienienia.
  • Do zawartości patelni dodajemy posiekane szalotki i pokrojone w paski papryki. Smażymy razem przez 5-7 minut.
  • Całość zalewamy bulionem, dodajemy podgotowaną fasolkę szparagową, liście kafiru i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez kilkanaście minut.
  • Dodajemy mleko kokosowe, ugotowany makaron, pastę tom yum (opcjonalnie), sok z limonki, sól oraz pieprz.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      wyróżnione

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!