Pyszna, klasyczna i domowa zupa pomidorowa. Chyba nie ma lepszego dnia na publikację przepisu na pomidorówkę niż poniedziałek, kiedy to w większości polskich domów odbywa się cotygodniowy rytuał przekształcenia niedzielnego rosołu w tą jakże znaną i powszechną zupę. Z reguły jestem przekorny, więc dzielę się nim z Wami w środę, bo przecież każdy dzień na pomidorową jest dobry! Jest to zdecydowanie najbardziej popularna i klasyczna wersja zupy z wykorzystaniem pomidorów. Na blogu znajdziecie już pyszny przepis na hiszpańską zupę pomidorową z ziemniakami, ale nie pojawił się na blogu jeszcze przepis na najprostszą jej wersję. Tą zupę pomidorową podać możecie z ryżem, makaronem lub lanym ciastem – ja osobiście zdecydowanie preferuję tą drugą wersję. Teraz, kiedy rozpoczyna się sezon na pyszne i dojrzałe pomidory, z powodzeniem możecie wykonać tę zupę z wykorzystaniem świeżych pomidorów. Jeśli wolicie nieco mniej intensywną i mniej kwaśną zupę pomidorową, zamiast śmietany kwaśnej, wykorzystajcie słodką śmietankę kremową, która sprawi, że zupa stanie się dużo bardziej delikatna.
Zupa pomidorowa - klasyczna i domowa - przepis
Składniki:
- bulion 2 litry*
- koncentrat pomidorowy 100 g**
- śmietana 18% 200 g
- sól, pieprz do smaku
* Dobrego bulionu, najlepiej mięsnego. Doskonale sprawdza się tutaj rosół z poprzedniego dnia.
* Możecie zastąpić również passatą pomidorową lub w sezonie świeżymi pomidorami (ok 2 kg)
Do podania: ugotowany ryż, makaron lub lane ciasto.
Wykonanie
- Bulion doprowadzamy do zagotowani i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową lub podsmażone na maśle świeże pomidory.Po ponownym zagotowaniu do miseczki odlewamy ok. szklankę zupę i mieszamy ją ze śmietaną. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy i doprowadzamy do ponownego zagotowania.Zupę doprawiamy szczyptą cukru i ewentualnie solą lub pieprzem.Podajemy z makaronem, ryżem lub lanym ciastem.