Zupa porowo – ziemniaczana. Zupa genialna w swojej prostocie. Na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom kremów. Świetnie smakuje z grzankami, serem feta czy wędzonym łososiem. By uzyskać nieco ładniejszy kolor minutę przed miksowaniem dorzuciłem do niej małą garść liści szpinaku baby. Można oczywiście pominąć tę czynność. Więcej moich przepisów na zupy znajdziecie klikając TUTAJ.
Zupa porowo - ziemniaczana
Zupa porowo - ziemniaczana. Na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom kremów. Świetnie komponuje się z grzankami, serem feta czy wędzonym łososiem.
Składniki:
- por (bardzo duży lub 2 mniejsze) 1
- ziemniaki 3-4
- cebula 1
- czosnek 1-2 ząbki
- bulion 1 l
- śmietana 30% 1/2 szklanki
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- oliwa
- masło 1 łyżka
Do podania (opcjolnalnie): grzanki, feta, kwaśna śmietana lub wędzony łosoś
Wykonanie
- Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z łyżką masła. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki pora i w kostkę ziemniaki. Smażymy razem przez około 5-7 minut. Dolewamy bulion i pod przykryciem zupę gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy zahartowaną słodką śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie miksujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: