Zupa ze świeżych pomidorów to coś, czego nie możesz odpuścić tego lata. Idealny, intensywny smak. Po prostu pyszna :)

Zupa ze świeżych pomidorów
Składniki:
- drobno posiekana cebula 1/2
- pomidory 600 g
- łyżki masło 2
- litr 4 szklanki bulion 1
- większa szczypta cukier
- do smaku sól pieprz
- łyżki śmietana 18% 2
- łyżeczka opcjonalnie, jeśli nie lubisz rzadkich zup mąka pszenna 1
- łyżki posiekanej opcjonalnie bazylia świeża 3
Do podania: makaron, ryż, lane kluski
Wykonanie
- Pomidory natnij i umieść na minutę we wrzącej wodzie. Zdejmij skórkę i pokrój w niewielką kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła z łyżką oleju. Pomidory podsmażaj z cebulą przez około 5-7 minut. Następnie dolej bulion i dopraw zupę cukrem, solą i pieprzem. Gotuj przez około 10 minut.
- W między czasie śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką (jeśli dodajesz) i niewielką chochlą zupy. Wlej śmietanę do garnka, cały czas energicznie mieszając. Ponowne doprowadź do zagotowania i dodaj świeżą bazylię.
- Podawaj z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: